fogtömések élettartama
Egészségmagazin.com   |   2024.07.08.

A fogtömések élettartama: Meddig tarthat egy fogtömés?

A fogtömés egy olyan fogorvosi eljárás, amelyet a fogak károsodásának javítására és fogszuvasodás ellen alkalmaznak. A fogtömés célja, hogy helyreállítsa a fog integritását és funkcióját, megakadályozva további károsodást és fertőzést. Azonban sok páciens számára felmerülhet a kérdés: Meddig tarthat egy fogtömés? Erre válaszol a DentExpert fogorvosa!

 

reklám vége

Milyen esetekben lehet szükség fogtömésre?

Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb eseteket, amikor fogtömésre van szükség:

1. Fogszúvasodás (kariesz):

Ez a leggyakoribb oka a fogtömésnek. A fogszuvasodás a fogzománc és a dentin lebomlása miatt alakul ki, amit a savtermelő baktériumok okoznak. A fogszuvasodás eltávolítása után a fogat be kell tölteni, hogy helyreállítsák annak szerkezetét és funkcióját.

2. Fogtörés vagy repedés:

A fogak törése vagy repedése különböző okokból következhet be, például trauma, baleset, vagy a fogat ért nagy erőhatás miatt. A fogtömés segíthet helyreállítani a sérült fog szerkezetét és megakadályozni a további károsodást.

3. Kopott fogak:

A fogak túlzott kopása lehet a bruxizmus (fogcsikorgatás) vagy a nem megfelelő harapás következménye. A kopott fogakat töméssel lehet helyreállítani, hogy megvédjék a fogat és javítsák a rágási funkciót.

4. Fogérzékenység:

Ha a fogérzékenységet a fogzománc kopása vagy a dentinréteg expozíciója okozza, a fogtömés segíthet megszüntetni a kellemetlen érzést. Az érzékeny területek fedésével a tömés megvédi a fog belsejét.

5. Korábbi tömések cseréje:

A régi tömések idővel elhasználódhatnak, kilazulhatnak vagy károsodhatnak. Ilyenkor szükség lehet a régi tömések cseréjére, hogy a fogak megfelelően védve legyenek.

6. Fogszín vagy esztétikai helyreállítás:

Néha a fogak esztétikai megjelenésének javítása érdekében is szükség lehet tömésre, különösen, ha a fogak elszíneződtek vagy deformálódtak.

 

A fogtömés célja minden esetben az, hogy helyreállítsa a fog egészségét, funkcióját és esztétikai megjelenését, valamint megakadályozza a további károsodást. Ha bármilyen fogászati problémát észlel, fontos, hogy mielőbb felkeresse fogorvosát, hogy megelőzze a súlyosabb következményeket.

Hogyan határozzuk meg a fogtömés élettartamát?

A fogtömés élettartama számos tényezőtől függ, ideértve a következőket:

  • Fogtömés típusa: A fogtömés típusa jelentősen befolyásolhatja az élettartamot. Például az amalgám tömések hosszabb élettartamot mutathatnak, míg a kompozit tömések gyakrabban igényelhetik a cserét.
  • Fogtömés mérete és helye: Nagyobb tömések vagy azok, amelyek nagyobb terhelésnek vannak kitéve, hajlamosabbak lehetnek a repedésre, törésre..
  • Beteg általános fogápolási szokásai: A megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati ellenőrzések hozzájárulhatnak a fogtömés hosszabb élettartamához.
  • Rendszeres fogászati ellenőrzések: A rendszeres fogorvosi ellenőrzések lehetővé teszik a korai problémák felismerését és kezelését, mielőtt azok komolyabbá válnának.

Átlagos élettartam

Bár az egyes esetek eltérőek lehetnek, általánosságban elmondható, hogy egy fogtömés átlagos élettartama körülbelül 5 és 15 év között van. Az amalgám fogtömések hosszabb élettartammal rendelkezhetnek, akár 15-20 évig is, míg a jóval esztétikusabb kompozit tömések általában körülbelül 5-10 évig tartanak.

A DentExpert Fogászatán kiváló minőségű fogtöméseket alkalmazunk pácienseink számára, amelyek élettartama is ennek megfelelően hosszabb lehet. fogorvosként fontos szempontnak tartom nem csak a minőségi anyagok használatát, de a precíz eljárást is a fogtömések során, hiszen ezzel kitolható a tömések élettartama. Amennyiben szeretné megtudni pontosan hogyan készítjük fogászati rendelőnkben a fogtöméseket és milyen anyagokat használunk, valamint mi az eljárás menete, az alábbi linken tájékozódhat: fogtömés Győrben!

Mikor cseréljük ki a fogtömést?

Fontos figyelni a fogtömés állapotára és az esetleges problémákra utaló jelekre. Ide tartoznak például a következők:

  • Fájdalom vagy érzékenység: Ha a fogtömés környékén fájdalom vagy érzékenység jelentkezik, az jel lehet a tömés károsodásáról vagy meglazulásáról.
  • Törés vagy repedés: Ha a fogtömés törött vagy repedt, az komoly problémát jelez, és sürgős fogorvosi beavatkozást igényel.
  • Fogszuvasodás vagy sérülés: Ha a fog körül a szuvasodás vagy sérülés jelei jelentkeznek, az azt jelentheti, hogy a tömés alatt újabb károsodás alakult ki.

Milyen fajta fogtömések vannak?

1. Amalgám tömés:

  • Összetétel: Ezüst, higany, réz és ón ötvözete.
  • Előnyök: Tartós, erős, és olcsó.
  • Hátrányok: Esztétikailag nem vonzó (ezüstszínű), és néhány ember aggódik a higanytartalma miatt, bár a modern kutatások szerint biztonságos.

2. Kompozit gyanta tömés:

  • Összetétel: Műanyag és üvegszemcsék keveréke.
  • Előnyök: Esztétikus (fogszínű), jól kötődik a foghoz, és kevesebb foganyag eltávolítása szükséges a behelyezéshez.
  • Hátrányok: Kevésbé tartós, mint az amalgám, és drágább is lehet.

3. Üvegionomer tömés:

  • Összetétel: Üvegrészecskék és savas oldat keveréke.
  • Előnyök: Jó fluoridkibocsátás (ami segít megvédeni a fogat a további szuvasodástól), és jól kötődik a foghoz.
  • Hátrányok: Kevésbé tartós és erős, mint a kompozit gyanta és amalgám.

4. Kerámia tömés (inlay/onlay):

  • Összetétel: Porcelán vagy más kerámia anyag.
  • Előnyök: Nagyon esztétikus, tartós és erős, teljesen egybeolvad a fog színével, így észrevétlen. Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott fogtömés típus.
  • Hátrányok: Drágább és több időt vesz igénybe a beillesztés (mivel fogtechnikai laborban készül).

5. Arany tömés:

  • Összetétel: Arany ötvözet.
  • Előnyök: Rendkívül tartós és erős, nem korrodál.
  • Hátrányok: Nagyon drága, és esztétikailag nem mindig kívánatos (aranyszínű).

A megfelelő fogtömés kiválasztása a fogászati probléma típusától, a tömés elhelyezkedésétől, a páciens költségvetésétől és esztétikai igényeitől függ. A fogorvos segíthet a legmegfelelőbb választásban, figyelembe véve ezeket a tényezőket. Kérje ki mindenképp fogorvosa tanácsát!

A fogtömés élettartama változó lehet, attól függően, hogy számos tényező milyen mértékben befolyásolja. Fontos azonban rendszeresen ellenőrizni és gondoskodni a fogtömésről, valamint azonnal felkeresni a fogorvost, ha bármilyen probléma vagy kellemetlen tünet jelentkezik. A megfelelő gondoskodással és időben történő kezeléssel a fogtömés hosszú élettartamot biztosíthat a fogak számára. Ma pedig már számos lehetőségünk van és olyan anyagok állnak rendelkezésünkre, amelyek nem csak esztétikusak, de hosszabb élettartamuk is van, amennyiben odafigyelünk rájuk.