mind diéta, diéta
Egészségmagazin.com   |   2015.08.30.

Ép elmét akarsz? Egyél babot és bogyókat!

„Mind the gap", avagy figyeljünk a résre - hallotta már mindenki, aki valaha is Londonban járt. Mi viszont azt mondjuk: Mind the berries, azaz figyeljünk a bogyókra! Amerikai kutatók ugyanis kidolgozták a MIND diétát, az étrendet, ami babbal és bogyókkal őrzi meg szellemi épségedet!

reklám vége

Brit tudósok helyett ebben a cikkben amerikai tudósokról lesz szó, mégpedig azért, mert ők dolgozták ki azt a diétát, ami segít sokáig megőrizni a szellemi épséget, sőt, az Alzheimer kór megelőzésében is fontos szerepet játszhat.

Az amerikai kutatók azt tanulmányozták, hogyan hat a kognitív, avagy gondolkodási képességek időskori hanyatlására a babfélékben, zöld leveles zöldségekben, bogyókban és teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrend. Az eredmény nagyon is pozitív: a felsoroltak mind lassítják ezt a hanyatlást, sőt még az Alzheimer-kór megelőzésében is segítenek.

Mind the mind

Chicagoban a Ruch Egyetemi Kórházban, egy szorgalmas kutatócsoport kíváncsivá vált, és elkezdte azt vizsgálni, hogy az úgynevezett MIND diéta milyen hatással van a szervezetre. Ez a diéta az úgynevezett mediterrán étrend és egy másik, a magas vérnyomás megelőzésére összeállított diéta, az ún. DASH diéta keveréke, és angol elnevezésének rövidítése után szabadon csak MIND-diétaként hívják. (A diéta neve szójáték: az angol „mind" kifejezés egyaránt jelenti az elmét, az emlékezést, és azt, hogy vigyázni valamire, törődni valamivel.)

Mit ehetsz a MIND diéta szerint?

A MIND diéta egy olyan étrend, amely 15 ételtípust különít el: 10 jótékony hatással van az agyra, és 5 egészségtelennek minősül. A jótékony ételek: a leveles zöldségek, egyéb zöldségek, diófélék, bogyós gyümölcsök, bab, teljes kiőrlésű gabona, hal, baromfi, olíva olaj és bor.

Az 5 egészségtelen ételcsoport: vörös húsok, a sajt, a vaj, a margarin, a tészta, az édességek, az olajban sült ételek és gyorsételek.

A MIND diéta lényege az, hogy naponta legalább 3 adag teljes kiőrlésű gabonaételt, egy salátát és még valamilyen zöldséget fogyassz, igyál meg naponta 1 pohár bort, és amikor nassolni támad kedved, chips és édesség helyett inkább valamilyen diófélét majszolj. Minden másnap egyél babot és baromfit, bogyós gyümölcsöt pedig legalább hetente 2x, illetve halat hetente 1x.

Hangsúlyozták, hogy a gyümölcsök közül nem akármilyet kell fogyasztani: ha a MIND diétát szeretnéd követni, csakis a bogyós gyümölcsök a nyerők. Különösképp az áfonya és az eper, melyek serkentik az agyműködést és késleltetik az időskori szellemi leépülést, elejét vehetik bizonyos fertőzéseknek, és még a koleszterinszintet is csökkenthetik.

Mit nem ehetsz?

Az egészségtelen ételcsoportba száműzöttekből csak korlátozott mennyiségben fogyassz, és máris kész a receptje annak, hogy hogyan kerüld el a kognitív képességeink korral járó, gyorsabb leépülését és az Alzheimer-kórt.

Ezt a fajta diétát igazán nem nehéz betartani, de még jobbá teszi a dolgot, hogy még akkor is jó hatással van rád, ha nem tartod be 100 százalékosan a „szabályait".

A MIND diéta kutatása

Térjünk vissza amerikai tudósainkhoz, akik a kutatás alatt, csaknem 5 évig a chicagoi és környékbeli nyugdíjas közösségekből és idősotthonokból 960, 58 és 98 év közötti ember kognitív képességeit vizsgálták. Azt is pontozták, hogy ki mennyire tartotta be a játékszabályokat.

Azoknál, akik leginkább betartották a MIND diéta által javasolt étrendet, azt tapasztalták, hogy a szellemi képességeiknek romlása lelassult, a kognitív funkcióik tekintetében 7,5 évvel fiatalabbnak mutatkoztak a nem így étkező kortársaikkal szemben. A mediterrán diétát és a MIND diétát követőknél az Alzheimer-kór kockázata 54, illetve 53 százalékkal volt kisebb, míg a DASH diétánál ez az arány 39 százalék volt.

A tanulmányt az Alzheimer and Dementia című folyóiratban publikálták, és Martha Claire Morris, a kutatásban dolgozó tudós így nyilatkozott: „Ezen a területen még mindig nagy feladatokkal kell a kutatóknak megbirkózniuk, de azt várom, hogy további javulást lehet elérni a táplálkozással és az agykutatással kapcsolatos tudományterületek fejlődésével".

Mire jó még a Mediterrán diéta?

A már említett mediterrán diéta a depresszió megelőzésében is hatékony fegyver lehet. Egy másik kutatás eredményei azt mutatják, hogy a depresszió egyik gyakori oka a metabolikus szindróma, amit a gyorsan felszívódó szénhidrátok (gabonafélék, burgonya, rizs, cukor) és a tejtermékek fogyasztása vált ki. A mediterrán diétában magas az egyszeresen telített zsírsavak (pl. olívaolaj) aránya a telített zsírokhoz képest, sok gabonaféle, magvak, gyümölcsök és zöldségek szerepelnek benne. Követésénél ajánlott a kevés hús és tejtermék fogyasztása. A mediterrán diéta mind omega-3-ban, mind B-vitaminokban gazdag, amelyek depresszió ellenes hatása igazolt.

Ezek után igen nehéz lenne úgy dönteni, hogy nem éri meg akár csak részben követni az említett diéta típusok előírásait, tehát diétázásra fel!

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön