szupergyümölcsök, hosszú élet titka
Egészségmagazin.com   |   2015.07.28.

A gyümölcsfogyasztás a hosszú élet titka?

A szupergyümölcsök olyan gyümölcsök, melyek természetességük miatt magas minőségűek, tudományos bizonyíték van az egészség területén elért hatásukról, s a lehető legtöbbet tehetünk velük a betegségek elkerüléséért.

reklám vége

Összegyűjtöttünk néhány szupergyümölcsöt, melyet mindenképpen érdemes kipróbálnod!

Acai bogyó

Az acai bogyó nagyon felkapott lett manapság, s nem véletlenül, hiszen olyan brutális mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amellyel magasan veri a többi szupergyümölcsöt, pl. a szedret, epret és áfonyát is. 

Az egyetlen gondot az jelenti, hogy a gyümölcs Brazíliában honos, így ritkán lehet frissen hozzáférni. Ajánlott a szárított változatot felhasználni, ez nagyszerűen hozzákeverhető akár egy finom turmixhoz is. Talán az Acai bogyó jelenti a kulcsot a hosszú élet titkához?

Alma

Bár meglepetés lehet, de a mindenki által kedvelt és fogyasztott alma is egy igazi szupergyümölcs! Az alma természetes rostforrás, s a héja quercetint tartalmaz. Az utóbbi egy antioxidáns, mely antihisztamin, illetve gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, kiváló védelemül szolgálva a szív betegségei, illetve az allergiás reakciók ellen.

Kutatások azt is kimutatták, hogy akik heti öt, vagy több almát fogyasztottak, sokkal jobb tüdőfunkciókkal rendelkeztek, mint azok, akik nem ettek almát.

Banán

A banán is egy mindenki számára elérhető szupergyümölcs, mely hatalmas mennyiségű káliumot tartalmaz, így csökkenti a vérnyomást.

A banán a legjobb forrása az emésztésnek ellenálló keményítőnek (angolul: resistant starch,RS). Az RS egy vízben nem oldódó rost, amely a vastagbélben fejti ki hatását, itt a bélben található baktériumok használják. Segít az étkezés után beállítani az inzulin- és cukorszintet, és feljavítja az anyagcserét.

Citrusok

Az összes citrus gyümölcs, a citromtól a mandarinig, telis-tele van C-vitaminnal, rosttal, illetve kisebb mennyiségben, de tartalmaznak más olyan anyagokat, melyek számos betegséget előzhetnek meg.

Ráadásul a nagy mennyiségű C-vitamin segít helyreállítani a nap miatt leégett bőrt, beállítja a faggyúmirigyek működését, és megelőzheti az öregségi foltok kialakulását.

Cseresznye

A cseresznye a jól ismert mélyvörös színét a benne lévő antocián nevű antioxidánsnak köszöntheti, mely gyulladáscsökkentő hatású, illetve hatékonyan csökkenti a szervezet triglicerid- és koleszterin szintjét.

A trigliceridek olyan zsírok, melyeket az emberi szervezet energiaforrásként használ, de ha magas a szintjük a vérben, akkor a koleszterinhez hasonlóan ártalmasak lehetnek a vérfalakra és a szívre. Emellett vérrögöket képezhetnek, így stroke-ot, vagy szívinfarktust okozhatnak.

A cseresznye egyébként kiváló segítője a diétázóknak is.

Fekete áfonya

Az áfonya a tökéletes válasz az agyfunkciók és a memória egészségének megőrzésére. A benne található magas flavonoid szint a kutatások szerint elősegíti a jobb memóriát, és rendszeres fogyasztásával agyunk a korunk előrehaladtával is egészséges marad.

A fekete áfonya magas mangán tartalma pedig segíti az anyagcserét, segítségével karcsúak és energiával teltek lehetünk.

Grapefruit

Nem is olyan rég mindenki a grapefruit-diétával foglalkozott, pedig ez a szupergyümölcs sokkal többet tehet a szívünkért, mint a fogyásunkért!

Naponta egy grapefruit, főleg rubintvörös színű, segít elkerülni a szívbetegségeket a koleszterin szint csökkentésével. Minél vörösebb színű a gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz.

Kantalup dinnye

A kantalup dinnyét Magyarországon is egyre több helyen lehet kapni, leginkább a sárgadinnyére hasonlít mind ízben, mind megjelenésben. Ez a sárga húsú dinnyefajta a megfelelő választás, ha sima és fiatalosabb bőrt szeretnénk.

A benne található nagy mennyiségű A-vitamin jelentősen elősegíti a sejtek szaporodását, ezáltal természetes hámlasztó hatással rendelkezik.

Kiwi

A kiwi ideális gyümölcs lehet az emésztési problémákkal küszködők számára. Egy kísérletben irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek napi két kivit fogyasztottak hat héten keresztül, ezután a panaszaik csökkenéséről számoltak be.

A kiwi, főleg a héja, gazdag rostokban és prebiotikus összetett szénhidrátokban. A prebiotikus anyagok nem szívódnak fel az emberi szervezetben, de azon áthaladva, táplálékul szolgálnak a hasznos bélbaktériumok számára, így közvetett módon hozzájárulnak az egészség fenntartásához.

Pitaja

A sárkánygyümölcs néven is emlegetett pitaja élénk színei is azt sugallják, hogy ez a gyümölcs egy különlegesség. Bár az íze nem valami erőteljes, egy kutatás kimutatta, hogy a magok esszenciális zsírsavakban gazdagok.

Az esszenciális zsírsavak olyan zsírsavak, melyek nélkül az emberi szervezet nem képes működni. A test nem tudja önmaga számára előállítani, így a táplálékkal együtt kell bevinnünk. Ezeknek a zsírsavaknak fontos a szerepük az immun-, az ideg-, illetve az érrendszer számára is.

A sárkánygyümölcs magjai 50%-ban olajsavból, egy speciális esszenciális zsírsavból állnak, ami szintén csökkenti a rossz LDL-koleszterin szintjét, míg megemeli a jó HDL-koleszterin szintet.

Szőlő

A szőlő is gazdag antioxidánsokban, főleg a rezveratrolnak nevezett típusban. A szőlő ez utóbbi anyagot immunanyagként termeli, ezzel védekezve a fertőzések ellen.

A rezveratrolról kísérletekben kimutatták, hogy rákellenes hatása van, csökkenti a gyulladásokat és a magas vércukor szintet, illetve használatával a szívünk egészséges marad.

Egyes kutatások szerint a szőlő magjából készített kivonat segíthet lelassítani az Alzheimer-kór terjedését, és laboratóriumi kísérletekben elpusztították a fej- és nyak rákos sejtjeit.

A szőlő pozitív hatásai mutatták ki a fogakkal kapcsolatban is, mivel az érett szőlőszemekben található almasav eltávolítja a fogkövet és a fog elszíneződéseit. Érdemes azonban a szőlőt rögtön akkor fogyasztani, amint frissen érett, hiszen az almasav szintje a későbbiekben egyre csökken benne.

Vadszeder

Mindenki kóstolta már a vadszedret, vagy más néven a földi szedret, melynek savanykás és fanyar íze sokáig a szánkban marad. Azt azonban kevesen tudják, hogy az antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsök listáján a top10 tagja, hiszen rendkívül gazdag ezekben az anyagokban.

A vadszeder különösen gazdag polifenolokban, melyekhez hasonló antioxidáns található a zöld teában is. Segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, a rákot és a csontritkulást.

A vadszeder bámulatra méltó mennyiséget tartalmaz rostokból is, egyetlen csészényi tartalmazza a naponta felnőttek számára ajánlott 25-35 gramm rostbevitel harmadát.

Vörös áfonya

A vörös áfonya főleg a nőknek szupergyümölcs, hiszen nem elég, hogy megelőzheti a húgyúti fertőzéseket, de egy sokkal komolyabb betegség ellen is segítséget nyújthat, a petefészekrák ellen.

A legújabb kutatások szerint a vörös áfonya növeli a kemoterápiás gyógyszerek hatékonyságát a petefészekrákban szenvedő nőknél, és egyes rákos sejtek növekedését lassítja.

Egy másik kutatás azt találta, hogy azok, akik naponta egy pohár nem édesített vörös áfonyalét isznak, 10%-kal tudják a jó koleszterinük, a HDL-koleszterin szintjét emelni.

A hosszú élet titka eddig megfejtetlen maradt, talán ezek a szupergyümölcsök jelentik a kulcsot?

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön