babaruha
Egészségmagazin.com   |   2017.05.07.

Babaruha: így válaszd ki a megfelelőt!

A legtöbb kismama - főleg, ha első gyermekét várja - örömmel veti bele magát a babaruhák forgatagába, és egy csomó olyan cuccot vásárol, amit később maximum egyszer fog feladni a kicsire. Ezzel pedig jelentősen megnőhetnek a babakelengye (amúgy sem csekély) költségei. Még mielőtt felvásárolnád a fél bababoltot, van néhány szempont és pár jó tanács, amit érdemes szem előtt tartani a babaruha vásárlásánál!

reklám vége

Ne vásárolj ész nélkül babaruhát!

A babaruha már csak méretéből adódóan is hiper-cuki, a gyártók pedig erre erősen rá is játszanak. Hiába nagy a kísértés, ne vásárolj be olyan ruhadarabokból, amik már messziről bonyolultnak tűnnek. Nem kellenek a fodrok, a gombok, a hózentrágerek és ne akard mini felnőttnek se öltöztetni a babát, például szmokingba. Igen, lehet egy „reprezentálós" ruhácskája, de ennél többet felesleges ilyenből beszerezni, ugyanis miután egyszer felküzdötted rá, hidd el, hogy többször nem lesz hozzá kedved. Az első 1-1,5 hónapban még amúgy sem igazán fogtok eljárkálni estélyekre és gálákra... kivéve persze, ha ti vagytok a hercegi pár. De akkor úgyis segít az udvari stylist, ugye?

Nem kell túl sok babaruha sem! Ha a kezdő készlet beszerzésén fáradoztok éppen, akkor 6-8 váltás ruhácskánál nem fog több kelleni egy méretből. Babád az első időszakban nőni fog, mint a gomba, és a mosógépet amúgy is csapágyasra fogod hajtani. Felesleges pénzkidobás megvenni egy rakat ruhácskát azért, hogy utána ne tudja viselni.

Kezdő szülőként biztos lehetsz benne, hogy amit elsőre jónak és praktikusnak találsz, arról a valóságban kiderül, hogy kényelmetlen, vagy macerás feladni, vagy olyan anyagból van, amiből soha nem jönnek ki a foltok. Viselés közben fog kiderülni, hogy melyek azok a típusú és fazonú ruhák, amelyeket mindketten szerettek majd.

Babaruha csak természetesen!

A kisbabák bőre nagyon érzékeny. Ezért is kell elkülönítve mosni az ő ruhácskáit a felnőttekétől, ezért kell kivasalni őket és ezért is javasolt kerülni a műszálas ruhákat. Keresd a lehető legmagasabb gyapjú-, vagy pamuttartalmú babaruhákat, ezek közül is az olyat, ami nincs túlszínezve. Szépek az élénk ruhácskák, de őt még nem érdekli, neked meg nem éri meg: a festékanyag is irritálhatja a baba bőrét. A fehér ruhákat ráadásul könnyebb magasabb hőfokon mosni és folttisztítózni, mint a tarka-barka párját, márpedig eléggé valószínű, hogy közelebbi barátságot fogsz kötni a folttisztítókkal a változatos szennyeződések eltávolítása során.

Olyat válassz, ami anyagát tekintve nem túl merev. A kezdeti időszakban kerüld a vastag felvarrt hajtásokat, az értelmetlen díszeket és a cipzárt. A babaruha legyen olyan puha, mint egy plüssállat, ami simogatva veszi körbe gyermekedet.

 

De akkor milyen babaruha kell?

  • Body: ebből van ujjatlan, ujjas és hosszú ujjú. Annak függvényében válassz, hogy milyen évszakban jön a világra a manó. A legnagyobb nyári melegben értelemszerűen nem lesz szükség a hosszú ujjú változatra, ebből maximum egy kell nektek, a hűvösebb napokra. A bodyknak általában 2 vagy 3 patent van a lába között: a lustaságra és a könnyebb megoldásokra hajlamos anyukáknak a 3 patentos fog jobban tetszeni, mert ott lehet csalni azzal, ha csak a középső egy patentot kapcsolod be. Ebből a ruhadarabból vedd meg a 8-9 darabot, mert naponta az 5-6 átöltözés normális dolog lesz. Hajadon koroddal ellentétben most nem te öltözöl ennyiszer át és nem randi előtt, hanem a babádat fogod ennyiszer átöltöztetni ezért-azért.
  • Rugdalózó: Ez egy egyrészes ruhadarab, aminek van lábfeje is, általában szintén patentos. Patentok lehetnek a vállnál, a gyerek egész testén keresztbe - átlapolósan, és/vagy a lába között a két láb belső élén. Amikor rugit választasz, abba gondolj bele, hogy a patent mennyire teszi szabadon hozzáférhetővé a pelenkát. Célszerű a láb között patentosat választani, mert ott - ideális esetben - a felsőtestről nem kell levenni a ruhadarabot minden egyes pelenkázásnál. Ebből is több darabra lesz szükséged, mert még a legszuperebb pelenka mellett is előfordulhat, hogy a rugit is cserélni kell!
  • Nadrág: Derék résznél gumírozottat válassz, olyat, mint egy tréningnadrág. Minél vékonyabb és laposabb, jobban eldolgozott a gumírozás, annál jobb. A babáknál nem baj a hónaljig érő „házmester" fazon, legalább nem lóg ki a dereka. Javasolt olyan nacikat választani, aminek az alja behúzott, ez nehezebben csúszik le és fel.
  • Harisnya és zoknik: Csak 100% pamut! Vagy legalább közelítsen ehhez az értékhez a szellőzés és bőrirritáció elkerülése végett. Ha nem szimpatikus a harisnya, akkor kapható nagyon hosszú zokni is, úgynevezett babylegs. Azért praktikus, mert a lábacskákat melegen tartja, de a kritikus pelusos résznél nincs anyag. Nyári a babánál vékony cérnazoknikból és cérnasapkából tankoljatok fel.
  • Pulóver és mellény: A babák sem szeretnek túlöltözni: hiába szabály az, ha anya fázik, akkor baba kap még egy réteg rucit, náluk is célszerű inkább a réteges öltözködés. Ezt egy jó mellénnyel könnyedén meg tudod oldani. Mellényből többfélét célszerű venni: bentre vékonyabbat, kintre vastagabbat és lehetőleg vízhatlant - de ez már nem a kezdő szett része.
  • Amit még célszerű beszerezni a kis boxbajnokoknak, az az ökölkesztyű, bármennyire is furán néz ki. Mivel a babák mozgása még nem akaratlagos, ezért ennek a segítségével saját magától óvod meg, nem tudja például megkarmolni az arcocskáját.

A lista nem teljes, mindenre nem gondolhattunk, és persze családonként, babánként eltérőek lehetnek kicsit a babaruha igények - de reméljük segítettünk valamicskét azzal, hogy összeszedtük az alapokat.

Ha tetszett, hasznosnak találtad a cikket, oszd meg más kismamákkal is!